Jaka jest różnica pomiędzy borówką amerykańską, a jagodą?

Kiedy pierwszy raz ujrzymy borówkę amerykańską, możemy pomylić ją z naszą rodzimą jagodą, czyli borówką czarną. Jeśli jednak przyjrzymy się bliżej owocom tego krzewu, zobaczymy różnicę. Tym bardziej jeśli spotkamy się z tym owocem na targowisku u sprzedawcy, który oferuje również borówkę czarną. Borówka amerykańska, to właściwie borówka wysoka. Krzew ten rośnie w naturalnych warunkach w USA i Kanadzie, choć obecnie rozprzestrzenił się również na Japonię oraz Nową Zelandię. Jest także uprawiany w wielu innych krajach w tym w Polsce. Owoce borówki amerykańskiej są duże, znacznie większe od borówki czarnej. Bardzo często różnica jest nawet kilkakrotna. Dodatkowo borówka amerykańska nie posiada soku, jaki ma borówka czarna. Owoce borówki amerykańskiej nie są więc brudzące, a dzięki braku soku świetnie sprawdzą się w przypadku ciast. Borówka czarna jest wstanie pobrudzić nawet ręce i zęby swoim sokiem, a podczas pieczenia ciasta, sok tak obficie wycieka z owoców, że z ciasta może zrobić się zakalec.