Hodowlana borówka amerykańska

W okresie letnim, wszyscy wyczekują owoców sezonowych. Najpierw rozpoczyna się szał na truskawki, następnie na maliny, a na końcu na jagody. Choć czasem maliny i jagody, występują w tym samym czasie. Jagody, które najczęściej można spotkać na straganach z sezonowymi owocami to borówka czarna. Roślina ta występuje naturalnie w polskich lasach. Jednak oprócz niej w sezonie letnim, spotkać możemy borówkę amerykańską, czyli borówkę wysoką. Krzewy tej rośliny, nie występują naturalnie w naszym kraju. Zostały przywiezione z Ameryki Północnej, gdzie występują w warunkach naturalnych. W naszym kraju, wyzwania uprawy tego krzewu podjęło się wielu rolników, dzięki czemu Polska jest trzecim na świecie producentem tego owocu. Borówka amerykańska nie cieszy się w naszym kraju jeszcze takim powodzeniem jak rodzima jagoda, jednak ma swoich wielbicieli. W kuchni owoc ten świetnie sprawdzi się w przypadku wypieków. W przeciwieństwie do borówki czarnej nie zawiera on bowiem soku. W ten sposób, ciasto zachowuje odpowiednią konsystencję podczas pieczenia.